Kipuja tietokonetyöskentelystä?
Nämä kolme korjausta voivat auttaa.

Työasennolla voi olla merkittävä vaikutus tietokonetyöskentelyyn liittyvien kipujen kehittymisessä kaulan, olkapäiden ja käsivarsien alueella. Oikein säädetty työpiste auttaa lievittämään, jopa kokonaan välttämään hiirikäden, eli toistuvan liikkeen aiheuttamilta rasitusvammaoireilta (RSI)*.

Koska meidät on luotu liikkumaan, on ihmisen mahdotonta pysyä staattisessa asennossa koko päivää. Tärkeintä on pyrkiä mahdollisimman luonnolliseen asentoon ja nivelten tasapuoliseen kuormittumiseen. Näin vähennetään tuki- ja liikuntaelimistöön (TULE) kohdistuvaa vääränlaista rasitusta ja muodostetaan pohja hyväryhtiselle asennolle.

Suorita itsearviointi

Tässä on muutamia korjaavia toimenpiteitä ja ehdotuksia paremman työskentely-ympäristön luomiseksi. Pyydä kollegaa tai ystävää seuraamaan työasentoasi ja selvitä, miten voit parantaa sitä pienin muutoksin. Näin vähennät riskiä altistua tietokonetyöskentelyn aiheuttamille kroonisille kiputiloille (RSI).

Me kutsumme näitä nimellä ”The Mousetrapper Moves”.

KORJAUS #1

Pidä kädet hartioiden sisäpuolella.


Käsien keskitetty sijainti on tärkeää RSI:n estämisen kannalta. Käsivarren kurottaminen hiiren tavoittamiseksi näppäimistön vierestä, on yksi yleisimmistä vaivan aiheuttajista.Käytettäessä ergonomista hiirtä, kuten Mousetrapperia, pysyvät kätesi rentoina ja ergonomisesti oikealla työskentelyalueella. Tutkimuksissa on havaittu, että käytettäessä keskitettyä hiiriohjainta, tapahtuu työasennossa huomattavia parannuksia jo muutamassa viikossa.

…
…
KORJAUS #2

Pidä käsivarret lattian suuntaisesti.


Rentouta olkapääsi ja pidä kyynärpäitä noin 90° kulmassa. Muuttaessa istuinasentoa, pyri pysymään 70°–135° välisessä kulmassa ja muista vaihtaa välillä seisoma-asentoon.

KORJAUS #3

Aseta jalkasi tukevasti vasten lattiaa.


Säädä tuoli niin, että jalat ovat tukevasti vasten lattiaa, jalkapöydät hieman polvien etupuolella. Käytä tarvittaessa jalkatukea.

…

Lisää energiatasoasi ja vahvista kehoasi treenikuminauhalla

Ergonominen työskentelyasento on tärkeä, sillä siten jaksaa työskennellä pitkään ja tarpeetonta kipua ei pääse syntymään. Lisäksi kannattaa toimia ennakoivasti ja varmistaa pitkän aikavälin terveys pitämällä keho aktiivisena. Treenikuminauha on hyvä väline lihasten vahvistamiseen ja liikkuvuuden lisäämiseen. Se ei vie paljoa tilaa ja harjoittelu sen kanssa käy nopeasti. Tässä on kuusi yksinkertaista harjoitusta, jotka parantavat ryhtiä ja hyvinvointia.

1. Pystypunnerrus

Pidä käsivarsia 90 asteen kulmassa ja nosta kädet suoraan pään yläpuolelle. Vakauta keho jännittämällä vatsaa. Koska seisot nauhan keskiosan päällä, voit säätää painoa lisäämällä jalkojen välistä etäisyyttä. Harjoitus vahvistaa hartioita ja käsivarsia.

2. Soutu

Pidä aluksi selkä suorana ja käsivarret suorina. Vedä käsivarsia vatsaa kohti ja pidä selkää/lapaluita samassa asennossa koko liikkeen ajan. Säädä painoa jännittämällä hihnaa jaloilla. Harjoitus vahvistaa selkää, hartioiden takaosaa ja käsivarsia.

3. Vartalon rotaatio

Seiso hartianlevyisessä haara-asennossa ja kierrä ylävartaloa ja käsivarsia siihen suuntaan, mihin hihna on kiinnitetty. Kierrä sitten ylävartaloa 180 astetta ja jännitä samalla käsivarsia ja hartioita. Vaihda sivua muutaman toiston jälkeen. Harjoitus vahvistaa keskivartaloasi.

4. Hauiskäännöt

Pidä käsivarsia vartalon myötäisesti ja nosta käsiä hartioiden korkeuteen asti kyynärpäitä liikuttamatta. Säädä painoa lisäämällä jalkojen välistä etäisyyttä. Harjoitus vahvistaa käsivarsia.
 

5. Ojentajapunnerrus

Aseta jalka taaksesi niin, että nauhan toinen pää on jalan alla. Pidä toista päätä pään takana molemmin käsin kyynärpäät ylöspäin. Nosta käsiä mahdollisimman paljon pään yläpuolelle kyynärpäitä liikuttamatta. Harjoitus vahvistaa käsivarsia.

6. Sivunosto

Pidä käsivarsia vartalonmyötäisesti ja kiinnitä nauha jalkojen alle. Nosta käsivarsia poispäin vartalosta ja ylöspäin, kunnes ne ovat hartioiden korkeudella. Säädä painoa lisäämällä jalkojen välistä etäisyyttä. Harjoitus vahvistaa hartioita, käsivarsia ja niskalihaksia.